Is uitdagend, maar vooral ook fun. Het doel is fitter worden maar zeker ook zelfverzekerder en weerbaarder. Het belangrijkste trainingsapparaat dat we inzetten is ons eigen lichaam. We gebruiken gangbare menselijke bewegingsvormen als lopen, rennen, balanceren, gooien, klimmen, springen in allerlei variaties om steeds beter in contact te komen met ons eigen lijf en zo sterker, zelfverzekerder en weerbaarder te worden maar ook plezier te hebben. En dit allemaal heerlijk in de buitenlucht.
De gevarieerde oefeningen, waarbij cardio en kracht elkaar afwisselen, zorgen ervoor dat een workout nooit saai wordt en dankzij de persoonlijke ondersteuning blijf je uitgedaagd om jezelf te verbeteren.
Verder is bewezen dat lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op je stemming en humeur. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig sporten en bewegen minder risico lopen om depressieve symptomen te ontwikkelen. En krijgen ze die toch, dan hebben ze een grotere kans op herstel als ze een actieve leefstijl hebben. Regelmatige fysieke activiteit kan zelfs net zo effectief zijn als antidepressiva en psychotherapie.
Sommige specifieke groepen kunnen nog extra emotionele voordelen ervaren van regelmatig sporten en bewegen. Zo kan het vrouwen helpen om meer in hun kracht te komen en jongeren om hun zelfvertrouwen te vergroten.
Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat het lichaam efficiënter omgaat met het verwerken van angst en stress. Ook lijkt het erop dat lichaamsbeweging het ontstaan daarvan kan tegengaan. Het risico om een depressie te ontwikkelen als gevolg van vervelende gebeurtenissen of lichamelijke ziekten neemt af als je meer beweegt. Met andere woorden: je mentale veerkracht neemt toe. Dat is ook van belang voor de fysieke gezondheid en het verloop van fysieke ziekten. Sommige ziekten komen zelfs voort uit een minder weerbare mentale gezondheid, de zogeheten psychosomatische klachten.
⭑ Bewegen in de buitenlucht is goed voor je hersenen⭑
Door sporten vindt er een toename plaats van diverse neurotransmitters waaronder dopamine, serotonine en endorfine. Endorfine bestaat onder bekend als het snelst werkende anti-stress hormoon omdat het binnen een minuut een stress-reactie kan stilleggen.
Minder denken en meer voelen, voelen hoe krachtig je zelf bent en voelen hoeveel invloed jezelf op je gezondheid hebt. Ik wil je laten ervaren hoe krachtig je zelfregulerend vermogen is en hoe je dat nog kunt versterken.
Lichaamsbeweging verhoogt ook het gehalte aan dopamine, waardoor het humeur en gevoelens van welbehagen verbeteren en het aandacht systeem wordt aangezwengeld. Dopamine heeft alles te maken met motivatie en aandacht.
Met sporten verhoog je verder het gehalte aan serotonine, dat belangrijk is voor humeur, impulscontrole en zelfvertrouwen.